Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi od 12 marca br. System QMP (Quality Meat Program) został włączony do dopłat za praktyki dobrostanowe dla rolników uczestniczących w krajowych systemach jakości, co pozwala na uzyskanie podstawowej pomocy z tytułu posiadania zwierząt utrzymywanych w kierunku opasowym w kwocie:
250 zł do krowy mamki powyżej 24 m-cy,
130 zł do opasa poniżej 18 m-cy,
do każdej posiadanej sztuki wraz z możliwością zwiększenia tej kwoty po spełnieniu dodatkowych wymagań, wstępne wyliczenia można oszacować za pomocą kalkulatora
dostępnego na stronie https://qmpsystem.eu/kalkulatorqmp/.
W związku z niewielką świadomością beneficjentów o możliwości skorzystania
z tego programu, informujemy o możliwości uzyskania dopłat z tytułu Systemu QMP do utrzymywania bydła mięsnego, jak również od 1 stycznia 2024 roku do bydła ras mlecznych oraz bydła w typie kombinowanym użytkowanych w typie mięsno-opasowym, mleczno-opasowym lub opasowym.
Dodatkowe pieniądze w ramach ekoschematu „Dobrostan zwierząt” dla rolników
uczestniczących w krajowych systemach jakości może uzyskać producent, który złoży wniosek do dowolnej jednostki certyfikującej, przeszedł audyt oraz otrzymał certyfikat QMP.
Wnioski o przystąpienie do certyfikacji w ramach programu System QMP powinny zostać
złożone do dnia 1 lipca br., zaś złożone po tym terminie będą proporcjonalnie zmniejszać
płatność o 1% z każdym dniem następującym po tym terminie. Obecnie Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi prace dotyczące możliwości przedłużenia certyfikacji gospodarstw
do dnia 30 września 2024 roku. Możliwe jest zatem otrzymanie płatności w ramach
tegorocznych wniosków.
Korzystanie ze wsparcia oferowanego w ramach ekoschematu Dobrostan opasów
z praktykami: Utrzymanie zwierząt w systemie QMP, ściółka, zwiększenie powierzchni 50%
wybiegi pozwala uzyskać nawet 700PLN/sztuki (!). W ubiegłym roku rolnicy wykorzystali
z dobrostanu opasów tylko w 17%.
Szczegółowe informacje dostępne na: https://qmpsystem.eu/
Podstawowe kryteria jakie należy spełnić aby dołączyć do programu:
Katalog ras bydła dopuszczonych do certyfikacji w Systemie QMP:
bydło ras mięsnych
(LM) Limousine (GA) Galloway
(CH) Charolaise (HI) Highland
(AN), (AR) Angus (BB) Belgijska biało-błękitna
(HH) Hereford (WA) Wagyu
(SL) Salers (BD) Blond d’Aquitaine
(SM) Simental
(MM) mieszańców ras mięsnych, których materiał ojcowski pochodzi od buhajów ras
mięsnych.
bydło ras mlecznych
(HO) holsztyńsko fryzyjska (RE) europejskie bydło czerwone
(RW) polska holsztyńsko fryzyjska (pozostałe odmiany rasy)
odmiana czerwono – biała (ZR) polska czarno – biała
(MS) mieszańców ww. ras (ZB) polska czerwono – biała
bydło w typie użytkowym kombinowanym
(RP) polska czerwona, (BG) bydło białogrzbiete,
(MO) montbeliarde (SM) simental
(MS) mieszańców ww. ras, których materiał ojcowski pochodzi od buhajów ras mlecznych.